Combaterea informaţiilor false cere reacţii prompte şi ferme. Conducerea Bisericii Ortodoxe Române reacţionează tot mai des pentru a combate manipulările care îi aduc atingere, legate de pandemie. Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, îndeamnă la respectarea sfatului medicilor în această perioadă pandemică, afirmând că nu trebuie să fii medic ca să înţelegi că autoritatea medicală trebuie respectată.
Vasile Bănescu precizează că reacţia sa vine ca urmare a „circulaţiei în societatea românească, intens şi nociv”, a „virusului manipulării realităţii obiective”: „Ultimul şi foarte ieftinul sofism perorat nu doar de oameni cu dificultăţi de percepţie a realităţii, ci inclusiv de personaje publice cinice travestite în luptători pentru libertate lipsită de responsabilitate, sofismul rostogolit de cei ce au ales să se poziţioneze public împotriva sfatului stăruitor al medicilor ce luptă să salveze viaţa celor din spitale este următorul: dacă cei ce ne îndeamnă să acordăm încredere medicilor ne pretind recunoaşterea onestă a limitei competenţelor, în afara cărora nu ar trebui să ne dăm impostor cu părerea, atunci, zic sofiştii, şi cei ce se opun sfatului medicilor au dreptul să invoce acelaşi principiu în favoarea lor, adică împotriva celor ce, în absenţa prezentării unei diplome în medicină, nu ar avea dreptul să pledeze în favoarea unui act medical elementar recomandat de specialişti şi care, în plină, catastrofală pandemie, uşurează major întâlnirea cu o boală perfidă, salvând chiar viaţa”.
Potrivit purtătorului de cuvânt al BOR, „aceşti sofişti cu alergie la adevăr” se străduiesc să fenteze „ceva ce îi încurcă tot timpul, realitatea obiectivă însăşi”: „Inclusiv acest truism: nu pregătirea sofisticată în ştiinţele medicale te poate determina să asculţi în mod natural de medic când eşti bolnav sau chiar înainte, ci esenţialul bun-simţ sădit de Dumnezeu în «chipul» moral al fiecăruia. Fireşte, ca orice dar primit de Sus, şi bunul-simţ se cultivă, se dezvoltă, se rafinează. Inteligent şi cu efort. De aceea el există în grade atât de diferite în noi, ca dar oferit omului pentru adecvarea la realitate. Nu trebuie să fii medic ca să înţelegi că autoritatea medicală trebuie respectată, ca şi orice altă formă de autoritate profesională şi morală. Tot bunul-simţ îţi spune insistent să faci asta”. Pentru reprezentantul BOR, „contestarea şi subminarea autorităţii de către oameni în care respectul faţă de ceea ce le este punctual superior a decedat, este una dintre multiplele cauze ale derivei în care a intrat societatea românească şi unul dintre semnele destrămării morale a oricărei societăţi”, „simptomul unei „boli de moarte’ a organismului comunitar: anomia cronică, pe fondul căreia prosperă ca o cangrenă populismul, fărădelegea, dezordinea sinucigaşă”. Aceasta este una dintre cele mai virulente luări de poziţie la adresa celor care au încercat să manipuleze opinia publică în perioada pandemiei, inclusiv din interiorul Bisericii.
Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro